Onze 6 favoriete activiteiten op Paaseiland

door Bertine Travels
0 reacties

Paaseiland was de laatste bestemming van onze vier maanden in Zuid-Amerika. Een mooiere afsluiting van dit continent hadden we ons niet kunnen wensen. Wat een heerlijk eiland is dit. Het heeft een relaxte eilandsfeer, de mensen die er wonen zijn supervriendelijk, én er staan natuurlijk overal Moais. Zoveel geschiedenis en cultuur. Wij brachten er vijf dagen door, waardoor we alles op een zeer ontspannen tempo konden doen. Als je minder tijd hebt is vier dagen ook voldoende om alles te zien. Mits je niet teveel regenachtige dagen hebt natuurlijk.

Dit waren onze favoriete activiteiten op Paaseiland.

1: Twee dagen met een eigen auto het eiland verkennen.

Wij huurden voor twee dagen een auto. Het huren van een auto is supergemakkelijk ter plekke op het eiland te regelen. Er zijn meerdere bedrijfjes, maar wij kozen ervoor om bij een wat ouder echtpaar te huren. Erg informeel en misschien verzekeringstechnisch niet helemaal verantwoord, maar wij voelden ons er erg goed bij. Het stel sprak helemaal geen Engels en de meneer zijn Spaanse gemompel (misschien wat spraakgebrek?) was voor mij ook onverstaanbaar. Met handen- en voetenwerk kwamen we er echter helemaal uit. En wat helemaal lief was: hij kwam de auto op afgesproken tijd naar ons toebrengen (waarna we hem natuurlijk weer even thuisbrachten) en hij bracht ons na afloop ook weer thuis. Wat een superservice!

Plekken die je absoluut niet moet missen zijn:

Zonsopgang bij Ahu Tongariki

Bij Ahu Tongariki staan 15 beelden naast elkaar. Dit is sowieso al mooi, maar bij zonsopkomst is het echt schitterend. Natuurlijk moet je wel enigszins geluk hebben met de zonsopkomst. De dag voordat wij gingen regende het bijvoorbeeld en dan zie je niks anders dan grijze wolken. Gelukkig was het bij ons mooier weer.

Rano Raruku.

Dit is de plek waar de beelden werden uitgehouwen en waarvandaan ze dus vervoerd werden naar de overige delen van het eiland. Alle beelden zijn net iets anders. Je bent al snel twee uur zoet met het bekijken van deze plek. Zoveel beelden zijn er dus! Voor ons was dit misschien wel dé favoriete plek van het eiland.

De Moai van Anakena Beach

Goed bewaard gebleven Moai, gesitueerd op het strand, tussen de palmbomen, met de zee op de achtergrond. Een beter plaatje kan bijna niet! Bovendien, afgaande op legendes, is dit de plaats waar de eerste mens (de koning) aan land is gekomen.

Orongo Krater

Even iets anders dan Moai-beelden: de Orongo Krater. Als je het over Paaseiland hebt, zullen de meeste mensen alleen aan Moais denken. Maar het eiland heeft zoveel meer dan dat alleen. Het heeft dus óók schitterende natuur!

Over natuur gesproken (en dit wordt een klein zijspoor van deze post). Er is een lavatunnel waar je in kan lopen. En dat is echt heel leuk. Wij waren daar op dat moment, samen met een ander meisje, de enigen. Het meisje had een hond bij zich. Een enorm ongemanierde hond en ze was zo onaardig tegen dat beest! Vanaf de lavatunnels liepen we, net zoals het meisje, richting de kust. Wij liepen iets vooruit. Al snel begon de hond ons te volgen. Ondanks het feit dat wij ook niet aardig tegen hem waren (lees: geen aandacht gaven en niet met hem speelden) bleef hij ons volgen en liep daarmee steeds verder en verder van het meisje af. Zij leek niet eens haar best te doen haar hond bij zich te roepen. Na een tijdje lopen kwamen Diederik en ik bij een schitterend uitzicht over de zee. We besloten hier te lunchen. Het meisje kwam er ook weer aanlopen en ging even verderop zitten. De hond bleef echter nog steeds bij ons! Ik houd echt niet van honden en irriteerde me kapot dus eindelijk besloot ik er wat van te zeggen. Dus stapte ik op het meisje af en vroeg aan haar of ze misschien haar hond bij zich wilde houden? Wat blijkt: het was niet haar hond!! De hond had haar gevolgd vanaf de stad… Na een kort praatje vervolgden we de wandeling en daarmee splitsten onze wegen: het meisje ging terug naar het dorp en wij naar onze auto. Het was even spannend: wat doet de hond? Helaas koos hij voor ons. Waarom? Geen idee. Wij gaven hem nul aandacht (nogmaals: ik ben écht geen hondenmens). Gedurende de wandeling terug naar de auto bleef de hond ons volgen en voorbijgangers maakten ons ofwel complimenten over onze mooie hond, ofwel keken ons boos aan vanwege het ongemanierde gedrag. De hond sprong en blafte achter koeien aan en begroette iedere voorbijganger met razend veel enthousiasme. Hij wilde heel graag spelen. Het was ook wel een beetje zielig eigenlijk. Toen onze auto in zicht kwam, sprongen we er snel in en lieten we de hond verdwaasd achter. Eigenlijk brak mijn hart toch een beetje…

En dan nu weer terug naar het verhaal 😉.

2: Zonsondergang bij Tahai

De Tahai-beelden zijn het mooist tijdens zonsondergang. Om daar de zonsondergang te zien heb je geen auto nodig. Je kan er vanaf het dorp gemakkelijk naartoe lopen. Als dat te ver is kan je ook een fiets huren of met de taxi gaan.

3: Duiken naar de gezonken Moai

Voor de productie van de film Rapa Nui, een film over – je raadt het al – Paaseiland, is een Moai geconstrueerd en in zee afgezonken. Een neppert natuurlijk, speciaal voor de film. Deze van fiberglas gemaakte Moai is na verloop van tijd kapot gegaan. Maar omdat de toeristen de gezonken Moai zo leuk vonden, besloten de duikscholen een nieuwe te maken. Ditmaal van steen. Zodoende ligt er in het water, dicht bij de haven, een Moai. Hij is veertien meter lang en staart ietwat naar boven toe. Als duikliefhebbers moesten we hier natuurlijk daartoe!

Overigens is er, behalve de Moai, niet zoveel te zien onder water. Het meest bijzondere aan duiken op Paaseiland is het zicht: dat kan meer dan 40 meter zijn. Behalve toen wij er waren… toen was het zicht ‘slechts’ 15 meter. En het was koud, brrr…

4: Een drankje drinken in één van de vele gezellige koffietentjes in Hanga Roa

Wat ons verrast heeft, is dat Hanga Roa, de ‘hoofdstad’ (of ‘hoofddorp?) van Paaseiland écht heel gezellig is. Het is heel leuk om daar overdag of ’s avonds even rond te lopen en een drankje te doen. Vooral in het weekend is het gezellig druk.

5: Lekker hangen in ons fantastische hostel        

We hadden echt het meest fantastische hostel! Met heel veel katten, dus dan maak je mij sowieso snel blij. Er waren ook koeien, paarden en kippen met kuikentjes. En een agressieve eend. Wie wist dat eenden mensen kunnen aanvallen en behoorlijk gemeen kunnen bijten? Stel je dit voor: een Bertine die gillend om een boom rondjes rent met een eend achter haar aan, lichtelijk in paniek maar tegelijkertijd met de slappe lach, roepend naar Diederik, die toen op de wc zat: ‘Died, help help, ik word aangevallen door een eend!’ Dus Diederik komt van de wc af snellen met zijn broek nog half op zijn knieën… Anyway. Het was erg grappig. Je had er bij moeten zijn! 😉. Na verloop van de tijd kwamen we erachter dat een eend in principe banger is voor een mens dan andersom…

6: Een bezoek aan het Rapa Nui museum

Het museum is niet super groot, maar wel heel erg informatief. Als je niet alleen maar komt om mooie foto’s van de Moai te schieten, maar ook iets meer wilt weten over de geschiedenis van het eiland en de mensen, dan is het museum een must-do.

Disclaimer: natuurlijk is er nog veel meer te doen op Paaseiland. Er zijn diverse andere Moais en historische sites te bezoeken (wat we hebben gedaan), je kan een wandeling langs de kust maken (ook gedaan) of naar het hoogste punt van het eiland klimmen (niet gedaan). Deze post bevat alleen onze 6 favoriete (en daarom, vind ik, niet te missen) activiteiten.


Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie