Na acht maanden reizen bijna weer naar huis: hoe voelt dat?

door Bertine Travels
3 reacties

Nog minder dan twee weken en dan vliegen we, na acht maanden gereisd te hebben, weer naar huis. 40.000 euro lichter en 30.000 foto’s rijker. Hoe voelt dat? Verrassend genoeg, op dit moment best wel oké. Wellicht komt dat doordat ik het mij nog niet helemaal realiseer. Zittend hier in Raja Ampat, in een hangmat voor onze bungalow boven het water, is het nog onwerkelijk dat we over twee weken in het koude, grijze en natte Nederland onze draai weer moeten vinden. Toegegeven, er is een grote kans dat ik na twee dagen in Nederland huilend wakker word, omdat het grote avontuur is afgelopen.

Nog even genieten van dit soort taferelen!

Er zijn een aantal dingen die de terugreis gemakkelijker maken: onze families, vrienden, hobby’s en ook het comfort van het Nederlandse bestaan. Weer een leven waarin wc-brillen en wc-papier geen luxe items zijn. Al met al, komen Diederik en ik tot de conclusie dat we een heel fijn leven hebben in Nederland.

Dit zijn de dingen waar ik zin in heb:

Onze families en vrienden weer zien

Ook al hebben we via WhatsApp, Facebook en Skype behoorlijk goed contact gehouden met het thuisfront, is dat natuurlijk niet hetzelfde als mensen écht zien. We hebben heel veel zin in al de borrels, etentjes en de kopjes koffie met de mensen waar wij om geven. De eerste afspraken zijn al gemaakt 😊.

We gaan twee katten nemen uit het asiel

Hier kijk ik dus zó erg naar uit: twee lieve katten uitzoeken in het asiel. Ik ben gek op katten. Het lijkt mij zo gezellig om twee van die beestjes thuis te hebben.

Comfort

Een eigen bed, een douche met altijd warm water, een heerlijke bank, een koffiezetapparaat, ongelimiteerd schoon drinkwater. Noem het maar op. We zijn verwend in Nederland. En tot mijn eigen schaamte ben ik ook aan al het comfort gewend. Het grootste deel van de mensheid leeft met zoveel minder. Hun hele leven. Zij zullen nooit ervaren hoe het is om een wc-bril te hebben. Dat ik als westerling te gast ben bij homestays en daar vervolgens een break van nodig heb – in de vorm van een luxe hotel – is beschamend en niet prettig om bij jezelf te constateren.

Homestays zijn leuk, maar het was ook wel ‘behelpen’.

Zoveel cappuccino’s maken als ik op kan

Als ik íets van zelfkennis heb vergaard tijdens de reis, is het wel hoeveel ik van cappuccino’s houd! Het plan was om geen cappuccino’s te drinken op reis. Want die zijn toch duur en ik had al snel uitgerekend, dat als wij elke dag een cappuccino zouden drinken, dit in acht maanden zou optellen tot zeker 1000 euro. Dus ik ben enigszins afgekickt. Maar, in Nederland kan ik de cappuccino-rush weer opzoeken ;-).

Het was vooral heerlijk om met een cappuccino erbij de foto’s te bekijken en een blogpost te schrijven

Weer zwemmen, sporten en fit zijn

We hebben deze reis heel wat intensieve dingen gedaan, en dan doel ik met name op de meerdaagse wandeltochten in Ecuador, Peru en Nepal. Daarnaast heb ik soms een zwembad opgezocht. De laatste twee maanden hebben we echter niks meer aan onze fitheid gedaan en dat mis ik echt. Ik heb zin om weer elke woensdagavond te zwemmen en bijna elk weekend een lang stuk te wandelen. Het plan is om samen (Diederik en ik) ook andere sporten uit te proberen om onze conditie verder te verbeteren. Ik weet nog niet precies wat we gaan doen – we gaan het zien.

In Peru waren we nog top-fit

Gewoon ons leven gaan leven

Wij zijn ons des te meer gaan beseffen hoe fijn ons leven in Nederland is. Alle mensen die we kennen, de dingen die we doen, de avonden die we samen op de bank (bij slecht weer) of in de tuin (bij mooi weer) doorbrengen, het lekkere eten dat we eten, onze banen die we beiden leuk vinden. We genieten van ons leven – ook al is het soms moeilijk om daar bewust bij stil te staan omdat het zo gemakkelijker is om opgeslokt te worden door de dagelijkse drukte van werk en verplichtingen. Ik houd van mijn eigen leven en ik vind het heel mooi dat ik dat kan zeggen.

Dus hoewel het ongetwijfeld moeilijk zal gaan zijn om weer te acclimatiseren, weet ik dat ik ook in Nederland weer gelukkig ga zijn.

Maar voordat het zover is, genieten we nog even van dit! (Oceanic/ Giant Manta Ray in Raja Ampat)

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

Joni 20 februari 2020 - 07:51

Mooie woorden en alvast een goede reis en succes met acclimatiseren!

Reageer
Jeroen M. 21 februari 2020 - 12:43

Dank je wel voor het delen van al jullie avonturen en naast veel lees/kijk plezier heeft het mij ook een zetje gegeven om eens reisje te maken buiten Europa. En het gaat zeker niet de laatste reis zijn want het is uitstekend bevallen!

Reageer
Frederique 21 februari 2020 - 14:25

Mooie post Bertine! Lijkt ons leuk om als jullie terug zijn alle verhalen te horen! Geniet nog eventjes! Liefs!

Reageer

Geef een reactie