2,5 dag een auto in San Pedro: dit was onze route

door Bertine Travels
0 reacties

In San Pedro de Atacama zijn de tourtjes zo duur, dat je als koppel goedkoper uit bent met het huren van een auto (trouwens ook niet goedkoop!). We huren de auto in principe voor twee dagen, maar we mogen de auto zonder extra bijbetaling nog een ochtend langer houden. En dat komt goed uit, want dat betekent dat we de laatste dag de geisers met een eigen huurauto kunnen bezoeken!

Omdat we zelf te druk zijn om veel tijd te steken in het uitzoeken van een route, volgen we grotendeels de route en tips van deze twee Nederlandse reisbloggers.

Dag 1: bezoek aan een arts en zwemmen in zoutbaden.

De eerste dag vertrekken we wat later dan gepland. Als je zoveel dagen in de jungle en de pampa’s hebt rondgelopen, lek gestoken bent door allerlei beesten, en hebt gezwommen in jungle-water vol met – uh – van alles… dan is het misschien niet zo gek dat je terugkomt met allerlei vage klachten. Dat is tenminste zo in Diederik zijn geval. Dus de ochtend begint met een bezoekje aan de arts. Omdat het een ‘rural hospital’ betreft, kan men geen bloedonderzoek of andere onderzoeken doen. Maar ze kunnen wel een antibioticakuur meegeven! Dat is overigens nog wel even spannend, want Diederik is allergisch voor één type antibiotica. We weten alleen niet welke. Dus de eerste pil wordt pas ’s avonds ingenomen (zodat we dicht bij de huisartsenpost zijn). En dat gaat gelukkig goed.

(Fast forward naar het resultaat van de kuur. Wat voor parasiet zich tijdelijk in Diederik heeft gehuisvest zullen we helaas nooit weten. Maar dankzij de antibiotica is die in ieder geval dood).

Het hele grapje van wachten op een arts en ophalen van de pillen neemt zo’n drie uur in beslag. Om 12 uur rijden we eindelijk weg. We gaan eerst naar Ojos de Salar. Twee ‘gaten’ in de grond, naast elkaar, met water er in.


De tweede stop is Laguna Tebinguinche.

Vervolgens rijden we ruim een uur op een onverharde hobbelweg naar Lagunas Escondidas Baltinache. Wat mij betreft is dit echt wel het hoogtepunt van de twee dagen eigen auto. De meren zijn zo zout dat je erin blijft drijven. Dat is natuurlijk heel leuk. Maar ik vind ze vooral ook onbeschrijflijk mooi!


We komen nét voor de tourgroepen aan. Nou ja, eigenlijk net niet. Maar omdat de ene tourgroep die ons wel voor was, linksom gaat, en wij daarom rechtsom gaan, hebben we de plek heel eventjes voor onszelf.

Dag 2: heel veel meren en Valley de la Luna voor onszelf.

Deze dag beginnen we wel gewoon op tijd. Dat betekent dat we om negen uur vertrekken. Deze dag hebben we de grootste afstand voor de boeg. We bezoeken de meren Laguna Miscanti,  Laguna Miñiques, Piedras Rogas en Laguna Tuyaito. Overigens mag je de meren sinds kort alleen nog maar vanaf bepaalde uitzichtpunten bekijken. Er naartoe lopen mag niet meer, zodat het gebied beter beschermd wordt.

Na deze bezoekjes rijden we naar Valley de la Luna. Normaalgesproken mag je daar alleen tussen 08.00 en 14.00 uur met een eigen auto vrij inrijden. Tenzij je van tevoren een voucher hebt gekocht. Dan mag je er tot 17.00 uur inrijden. En die voucher hadden wij de vorige dag al gekocht. Toen we er rond 16.00 uur inreden waren we dus ná de andere toeristen met eigen vervoer, en vóór de busjes van tourgroepen. Perfect getimed dus (dat was overigens meer toeval dan dankzij een goede planning van ons).

Dag 3: zonsopgang bij de geisers

Weer een vroege ochtend: om 04.15 gaat de wekker af. We willen voor zonsopgang bij de geisers zijn, want dan zijn de geisers namelijk het actiefst. Het is 80 km rijden op een onverharde weg. Volgens Google Maps doen we daar 1,5 uur over, maar online wordt ons aangeraden om er meer tijd voor te reserveren. We kennen de weg immers niet en het is donker en de weg is onverhard. Dus we nemen er 2,5 uur de tijd voor. Maar omdat Diederik gewoon kei goed is in autorijden, zijn we er in minder dan 1,5 uur tijd. Gelukkig wordt het al snel een heel klein beetje licht en mogen we het park gewoon in. We blijven tot de zon helemaal boven de bergen uit is. En inderdaad, vanaf de seconde dat de zon op de geisers schijnt, worden ze minder actief.

Het was steenkoud. Maar gelukkig konden we onze handen en voeten warmen aan de grond!

Op de terugweg maken we een paar stops bij uitzichtpunten. Het plan was om de dag af te sluiten bij thermische baden, ofwel hotsprings. Daar aangekomen zien we echter dat de toegang bijna 20 euro per persoon is!! Dat is ons echt te gek. Dus enigszins teleurgesteld keren we om en leveren we onze auto ruim op tijd in San Pedro weer in. Voordeel is wel dat we nu meer tijd hebben om lekker te hangen in ons super leuke hostel!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie