Vrijwilligerswerk in Malapascua: het wat en waarom

door Bertine Travels
1 reacties

Voordat we onze reis begonnen hadden we een redelijk goed beeld van de plekken die we wilden bezoeken en wat we wilden doen. En tot nu toe hebben we onze vooraf bedachte route min of meer gevolgd. Aangezien we beiden erg veel van natuur en dieren/vissen houden, hebben we onder andere veel gewandeld en gedoken. En we realiseren ons: de natuur is geweldig, maar staat ook onder enorme druk. Na vijf maanden reizen kregen we sterk de behoefte iets ‘terug te geven’. Niet alleen genieten van de natuur, maar ook helpen met het behoud ervan. Dus wijzigden we onze plannen. We gingen op zoek naar vrijwilligerswerk. En aangezien we enorm van duiken houden en de koraalriffen belangrijk zijn voor het voortbestaan van talloze organismen, mensen niet uitgesloten, hebben we ons aangemeld bij People and the Sea. Dit is een NGO organisatie in Malapascua (Filipijnen) die zich richt op marine conservation.

Deze maand maken wij deel uit van het mariene biologie-onderzoeksteam. Daarnaast helpen we met andere projecten zoals afvalbeheer, afvalopruiming en voorlichting/educatie van de lokale bevolking, waaronder kinderen.

In deze blog beschrijf ik wat we precies doen en hoe onze dagen eruit zien.

Monitoring van koraalriffen en vis

People and the Sea monitort op jaarlijkse basis 14 riffen in de omgeving van Malapascua. Deze worden survey plekken genoemd. De monitoring bestaat onder andere uit het tellen van het aantal en soorten vissen, koraalsoorten, ongewervelden, anemonen, koraalziektes en koraalschade. Wij worden momenteel getraind in het monitoren van de laatstgenoemde vier onderdelen. Bij ongewervelden moet je denken aan bijvoorbeeld octopussen, naaktslakken (in Engels: ‘nudibranches’), zeekomkommers, zeesterren, zee-egels, en slakken.

Hier een paar foto’s die je verliefd maken op nudibranches – de mooiste beestjes onder water!

Iedere ochtend maken we twee duiken en ’s middags krijgen we minicolleges over de koraalriffen, met nadruk op het herkennen van de ongewervelden, anemonen, koraalziektes en koraalschade. Het herkennen van anemonen is overigens nog best lastig…

Ik denk dat iedereen wel weet dat dit een anemone is:

Deze anemone herkennen jullie vast uit de film Nemo

Maar wisten jullie dat dit ook anemonen zijn?:

De daadwerkelijke monitoring vindt in vierde week plaats. Maar voordat wij mogen monitoren moeten we eerst voor een aantal examens slagen. Er wordt getest of wij in het water foutloos alle relevante organismen kunnen vinden en herkennen. Daarnaast doen we een computertest met foto’s van wat we onderwater kunnen tegenkomen. Je kan natuurlijk niet vrijwilligers hebben die de hele monitoring verprutsen…. 😉.

Het opzetten van een survey plek

Voorlichting

Community empowerment is een belangrijk onderdeel van het programma van People and the Sea. Het doel is om de lokale bevolking meer bewust te maken van het milieu en de noodzaak tot milieubehoud en bescherming. De lokale bevolking wordt geholpen en aangemoedigd hier actie voor te ondernemen. Jong geleerd is oud gedaan, dus een groot deel van de focus ligt op voorlichting aan kinderen. Op twee basisscholen worden tweewekelijks lessen aan kinderen gegeven over de basisconcepten van milieubescherming en worden activiteiten aangeboden die hun bewustzijn van hun omgeving vergroten. Eens per maand neemt People and the Sea de kinderen mee uit snorkelen, zodat zij met eigen ogen kunnen zien hoe mooi de onderwaterwereld is.

Afvalbeheer

Omdat de lokale bevolking jarenlang hun troep begraven heeft, en dit probleem zich niet beperkt tot Malapascua, ligt er een enorme hoeveelheid aan troep op de stranden en op het eiland. In samenwerking met de lokale overheid en de bevolking heeft People and the Sea het afvalbeheer beter gestructureerd en georganiseerd. Voorbeelden zijn dat People and the Sea wekelijkse opruimingen organiseert, zorgt dat afval gescheiden wordt, en een project heeft opgezet waarin verschillende personen of bedrijven stukjes weg ‘adopteren’ en verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden daarvan.

Crown of Thorns verwijderen

De Crown of Thorns (COT) is een koraal-etende zeester. Door overbevissing heeft de zeester geen natuurlijke vijanden meer en zijn er constante uitbraken. Hierdoor vormen zij een biologische bedreiging van het ecosysteem van de koraalriffen. Ze laten letterlijk hele riffen dood achter. Daarom wordt er eens in de week een COT-verwijderochtend georganiseerd. Dan wordt er een rif uitgekozen en een uur lang worden er zoveel mogelijk COT’s verwijderd. Na afloop worden de verwijderde COT’s geteld, gewogen en gemeten.

Crown of Thorns

Ons programma

Bovenstaande activiteiten zijn het meest relevant voor ons als vrijwilligers (dat betekent overigens niet dat People and the Sea zich beperkt tot bovenstaande activiteiten). Onze dagen zien er ongeveer zo uit:

Maandag tot vrijdag:

07.00 uur: ontbijt

07.45 – 12.00 uur: twee duiken

12.00 – 14.00 uur: lunch en pauze

14.00 – 16.00 uur: colleges en zelfstudie

16.00 – 18.00 uur: variërend: les geven aan kinderen; afvalopruiming; helpen met andere klusjes

18.00 uur: avondeten

Op zaterdag duiken we niet, maar hebben we activiteiten zoals snorkelen met de kinderen en het verwijderen van Crown of Thorns. Op zondag zijn we vrij.

Wat vinden wij ervan?

Het is superinteressant om meer te leren over de riffen en alle organismen die er leven. Het is ontzettend leuk om onderwater steeds meer dingen te (her)kennen. Het geeft het duiken zeker een extra dimensie.

Zonder onze cursus had ik bijvoorbeeld nooit geweten dat die bol in het midden een zeester is!

We maken lange dagen en aan het eind van de dag zijn we behoorlijk moe. Maar ook ontzettend voldaan. Meestal volgt er na het eten nog een gezamenlijk drankje en liggen we al om 21.00 uur lekker in bed. Toch zouden we het niet anders willen. We leren veel en kunnen tegelijkertijd iets goeds doen voor Malapascua (en ook een beetje voor de wetenschap).

En, af en toe hebben we ook tijd voor leuke dingen! Diederik en ik hebben bijvoorbeeld onze honderdste duik gemaakt,

Diederik’s en mijn honderdste duik!

En we hebben een bezoek gebracht aan de Thresher Sharks, ofwel Voshaaien.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reacties

Hans Schouten 30 januari 2020 - 21:27

Dit vergeten jullie nooit meer, zoveel moois en ook de andere kant van de medaille, wat een ervaring.

Reageer

Geef een reactie