De Quilotoa loop – dag tot dag

door Bertine Travels
0 reacties


De Quilotoa loop is een schitterende wandeling door het Andesgebergte in Ecuador. In deze post neem ik jullie van dag tot dag mee in onze ervaringen.

Dag 1: van Sigchos (2869 meter) naar Isinlivi (2944 meter)

We worden vroeg wakker in het Tiana Hostal in Latacunga. Om zeven uur lopen we naar de bus die ons bij het startpunt van de Quilotoa loop moet brengen. De bus vertrekt om half acht. Van te voren had ik nog bij het hostel gevraagd of er een kans is dat de bus vol zit. ‘Nee, nee’ was het antwoord. ‘De bus zit nooit vol.’ Dus wel. We komen aan en zelfs de staplaatsen (die zijn er) zijn al geboekt. Samen met onze nieuwe vrienden uit het hostel staan we daar dus. Dan maar een taxi. Gelukkig zijn die niet zo duur. Voor 35 Amerikaanse dollars worden we naar Sigchos gebracht. Een rit van anderhalf uur. Als we in Sigchos aankomen, snappen we waarom de bus vol zat: er is een feest gaande. Voordat we met de wandeling beginnen blijven we even kijken. Er is een optocht met dansers en muzikanten en er is vuurwerk.

Als de optocht ons geheel gepasseerd is, beginnen we toch echt aan de tocht. We genieten met volle teugen. Het uitzicht is vol met heuvels, hoge kliffen en mooie vergezichten. Onderweg komen we schapen, varkens, koeien, ezels en honden tegen. Na 4 uur komen we aan bij ons hostel in Isinlivi: Llullu Llama Hostal. Een hostel met vele fijne zithoeken, een bubbelbad, stoomcabine, sauna en gratis yogalessen. Wij vermaken ons de rest van de middag wel!

De dag in cijfers:

– 11 kilometer gelopen

– 430 meter gedaald

– 500 meter gestegen

– Tijd van wandelen (inclusief pauzes): 4 uur

Dag 2: Van Insinlivi naar Chugchilán (3185 meter)

Het kost ons enigszins moeite om afscheid te nemen van het fijne Llullu Llama Hostal. Maar de nieuwe dag lonkt, en rond een uurtje of 9 trekken we de wandelschoenen aan en zijn we klaar voor dag nummer twee. Ons wandelgroepje heeft zich inmiddels uitgebreid naar zes personen. De Quilotoa loop is niet alleen mooi, maar ook gezellig – en toch ook niet te druk. De wandeling van vandaag is iets langer en zwaarder dan gisteren, maar wederom schitterend. Vijf uur na vertrek, precies voor een wolkbreuk, zijn we op de plek van bestemming: Cloud Forest Hostal in Chugchilán. Een schitterend hostel met uitzicht op de bergen en enorm vriendelijk personeel.

De dag in cijfers:

– 13 kilometer gelopen

– 519 meter gedaald

– 775 meter gestegen

– Tijd van wandelen (inclusief pauzes): 5 uur


Dag 3: van Chugchilán  naar Quilotoa (3887 meter)

Het is vandaag enigszins bewolkt en het weer is wisselvallig. Maar dat mag de pret niet drukken. Ook al zien we de toppen van de bergen niet altijd, we genieten van het kronkelende pad dat ons naar een ravijn en een waterval brengt, langs kleine dorpjes en schattige kindjes, die praatjes komen maken en om lekkers komen vragen. De Spaanse lessen, die ik van te voren heb genomen, lonen!

Wat wandelen betreft is dit de zwaarste dag. Toch zetten we door, want er wacht ons een beloning, namelijk het Quilotoa meer (tevens eindpunt van de wandeling). Er zijn mensen die de tocht andersom lopen en starten in Quilotoa. Dit is ‘makkelijker’ dan wat wij doen, omdat je dan minder moet stijgen en meer moet dalen. Maar ondanks ons geploeter zijn wij blij met onze keuze voor de ‘normale’ richting. Niet alleen acclimatiseren we op deze manier veel beter (hoogteziekte is geen grapje), maar ook is het vooruitzicht van het Quilotoa meer als eindpunt een stevige motivatie om door te zetten.

Als we met puffen en zweten aankomen bij het Quilotoa meer zijn we moe, trots en blij. Wat is het mooi!

De dag in cijfers:

– 13,5 kilometer gelopen

– 417 meter gedaald

– 1102 meter gestegen

– Tijd van wandelen (inclusief pauzes): 6 uur

Dag 4 en 5: Extra dagen in Quilotoa

We moeten toegeven: toen we na de wandeling aankwamen bij het Quilotoa meer, waren we te moe om er écht van te genieten. Bovendien scheen de zon niet. De extra dagen in Quilotoa (het dorpje) gaven ons de kans om uit te rusten en het meer nog beter te bewonderen, en nu mét de zon!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie