Nog 3 maanden over van onze reis: dit gaan we doen

door Bertine Travels
0 reacties

Voordat we op onze wereldreis van 8 maanden vertrokken, schreef ik deze post over wat onze plannen waren. Tot nu toe hebben we deze planning min of meer gevolgd. Maar voor de komende drie maanden hebben we enorm veel aangepast! Dit is wat we gaan doen.

1) Vrijwilligerswerk in de Filipijnen

In januari gaan we een maand lang vrijwilligerswerk doen in de Filipijnen. We gaan meewerken aan een Marine Conservation project van People and the Sea. Jullie weten vast wel dat het niet zo goed gaat met de koraalriffen over de hele wereld. Als duikers is dit iets wat wij met eigen ogen zien.

Het project van People and the Sea is gericht op de monitoring en het behoud van de koraalriffen op het eiland Malapascua in de Filipijnen. Onze taken zullen voornamelijk bestaan uit duiken (monitoring van de riffen) en dataverwerking. Wat wij mooi vinden aan dit project is de samenwerking die wordt gezocht met de lokale bevolking. De visie van People and the Sea is namelijk dat duurzaam behoud van de koraalriffen pas echt mogelijk is als de lokale bevolking de voordelen daarvan ziet en voelt. Naast het bevorderen van de riffen, werkt People and the Sea dan ook aan zaken zoals voorlichting van de lokale bevolking, onderwijs aan jongeren m.b.t. behoud van de omgeving, afvalbeheer, en het ondersteunen van lokaal ondernemerschap. Met betrekking tot dit laatste punt zullen wij bijvoorbeeld gedurende ons vrijwilligerswerk bij een lokale familie slapen. Hiermee verdient de familie een inkomen.

Meer over het project is te vinden op de website van People and the Sea.

2) Niet meer naar Myanmar en Cambodja

Omdat we een maand vrijwilligerswerk gaan doen moest er ook iets uit onze planning ‘wegvallen’. In de eerste instantie kozen we ervoor om Cambodja over te slaan en Myanmar nog wel te bezoeken. Na onze 19-daagse tocht door het Himalaya-gebergte in Nepal, zien we het echter niet meer zitten om een druk schema af te lopen in Myanmar. Even hebben we overwogen om voor slechts een week naar Myanmar te gaan om toch nog de Bagan tempels te kunnen zien, maar omdat er geen (betaalbare) rechtstreekse vluchten zijn tussen Kathmandu – Myanmar en Myanmar – Filipijnen raakte de verhouding tussen reisdagen en Myanmar-dagen wat zoek. Om nog maar niet te spreken van de kosten van het zoveel heen en weer vliegen. Dus voor nu slaan we Myanmar over en gaan we lekker alvast naar de Filipijnen.

3) Meer dagen in de Filipijnen

We zullen totaal bijna 2 maanden in de Filipijnen zijn. Een maand daarvan doen we vrijwilligerswerk en de overige dagen zullen we over Bohol, Siquijor en Malapascua (waar we ook vrijwilligerswerk gaan doen) verdelen. Dat betekent dat we ook met de feestdagen in de Filipijnen zullen zijn. Ik heb er heel veel zin in om op kerstochtend vanuit ons appartementje de zee in te kunnen lopen. En oh ja: laat die nieuwjaarsduik maar komen! 😉.

4) Niet duiken met walvishaaien

Duiken met walvishaaien staat heel hoog op onze bucketlist. En de Filipijnen is dé plek om dat te doen. Waarom kiezen we er dan voor om dit niet op te zoeken? Vanwege het dierenwelzijn. In Oslob is er een gegarandeerde kans om ze te zien en wij zitten er praktisch naast. Maar de walvishaaien worden daar gevoerd, waardoor ze niet meer migreren (en zich daardoor slechter voortplanten) en bijna alle walvishaaien hebben wonden/littekens van boten. Op andere plekken worden ze niet gevoerd maar zal je 25 boten vol toeristen zien die achter de walvishaai aan jagen. Wij willen simpelweg niet meedoen met dit soort praktijken. Hopelijk zien we ze ‘ooit’ ergens bij toeval voorbij zwemmen. Dat lijkt me veel bijzonderder.

5) Afsluiten met Indonesië?

We denken dat we onze reis gaan afsluiten in Indonesië. Ik wil heel graag duiken in Raja Ampat. Dat is toch wel een van de topduikplekken op de wereld. Het is niet heel gemakkelijk om er te komen. Maar nu hebben we de tijd. Dus wie weet.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie