6 weken Filipijnen: vrijwilligerswerk, duiken, watervallen en meer.

door Bertine Travels
0 reacties

We verbleven ruim zes weken in de Filipijnen. Het grootste deel van de tijd hebben we doorgebracht op Malapascua, vanwege ons vrijwilligerswerk voor People and the Sea. Maar de overige weken hebben we ook niet bepaald stil gezeten. We bezochten Bohol, Siquijor en Moalboal. We hebben gedoken met Thresher Sharks (Voshaaien) en met miljoenen sardientjes; we bezochten watervallen; we sprongen van 10 tot 12 meter hoge kliffen; we lagen op de meest witte stranden; we zagen de intrigerende Chocolate Hills; én we stonden oog in oog met één van ‘s werelds kleinste primaten: de Tarsier. Al is de Nederlandse naam leuker: spookdiertje. In deze blogpost vertel ik jullie meer over onze tijd in de Filipijnen

Malapascua

Malapascua is een klein eilandje ten noorden van het grotere eiland Cebu. Het is een geweldige duikbestemming, met de gracieuze Thresher Sharks als hoofdattractie. Elke ochtend komen deze haaien naar een ‘cleaning station’ vlakbij Malapascua om zich van parasieten te ontdoen. Duikers hebben een bijna gegarandeerde kans om ze te zien. Wij hebben hier driemaal gedoken en zagen ze elke keer.

Onze voornaamste reden om naar Malapascua te gaan was echter niet voor de haaien, maar voor ons vrijwilligerswerk bij People and the Sea. Tijdens ons werk voor deze NGO hebben we bijna 40 duiken gemaakt en vooral schitterend macro-leven gezien.

Belangrijk survey werk voor People and the Sea
Bijna iedere dag kochten we broodjes bij onze favoriete broodjeszaak
Omdat we vier weken op Malapascua waren, ‘ontdekten’ we ook de strandjes waar alleen locals komen

Bohol

Hoewel we vijf dagen in Bohol waren, hebben we niet heel veel kunnen zien. We waren vooral bezig met het verlengen van ons visum en het regelen van een doktersverklaring, die we nodig hadden voor People and the Sea. Daardoor hebben wij ons alleen kunnen focussen op het westen van Bohol, waardoor we de mooiste watervallen en rijstterrassen moesten overslaan. Mijn absolute hoogtepunt van Bohol was ons bezoek aan de Tarsiers. Deze kleine primaten zijn slechts tussen de 9 en 16 cm groot. Ze hebben enorme ogen en zijn superschattig!

Ook hebben we over de Chocolate Hills uitgekeken. Het plan was om hierna nog andere plekjes te bezoeken. Maar na een lange discussie met onze gids/chauffeur – die ons aanvankelijk de niet-toeristische plekjes zou laten zien, maar zich later kennelijk bedacht en ons alleen langs de toeristische plekken wilde rijden – zijn we maar terug naar het hostel gegaan.

Siquijor

Waar we Bohol tegen vonden vallen (erg toeristisch en ongezellig), werden we wel helemaal blij van Siquijor. Dit kwam mede, doordat we een enorm fijn en mooi guesthouse hadden geboekt met een heerlijk bijbehorend Italiaans restaurant. Het was behoorlijk luxe, dus ja… het had even niks meer met backpacken te maken… Maar we verbleven er met kerst en dit was ons kerstcadeautje.

Kerst in een aubergine!

We bezochten een aantal watervallen op Siquijor. De Cambugahay Falls vonden wij de mooiste. We waren om 06.00 uur vertrokken om er voor 07.00 uur te zijn en de plek voor ons alleen te hebben. En een half uur later al kwamen er meer mensen en hadden we deze foto’s niet kunnen maken!

Moalboal

Na ons vrijwilligerswerk in Malapascua hadden we nog een paar dagen over in de Filipijnen. We besloten naar Moalboal te gaan, vanwege de miljoenen sardientjes, die er vlak voor de kust zwemmen. Je kan met ze snorkelen en duiken. Wij hebben beide gedaan en het is werkelijk betoverend om te zien hoe deze miljoenen sardientjes zich door het water bewegen.

Onze laatste dag in Moalboal besloten we eens iets heel anders te doen, namelijk een canyoneering tour. We wisten dat het heel toeristisch zou zijn. Desalniettemin hoorden we positieve verhalen en dus besloten we het erop te wagen. En ik moet zeggen: we hebben een supermooie dag gehad. Ja, het is er veel te druk en ja, het voelt als een ophoping van horden mensen. Maar, het is ook gewoon erg leuk om van metershoge (tot 12 meter!) watervallen te springen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie